onsdag 6 augusti 2014

Utedusch del 2

Första regniga dagen på semestern - då passar det ju utmärkt att fortsätta sagan om Uteduschen:

När själva grunden och virkesvalet var gjort kunde jag roa mig med att nörda ner mig i lite detaljer. Hur skulle vattentillförseln fungera? Vad skulle det bli för väggar? Hur skulle det se ut runtomkring duschen?

Efter att jag skrotat idéer om att bygga ett torn som man pumpar upp vatten i, alternativt en balja på taket, där det skulle bli självtryck, blev den enkla lösningen att ta vattnet direkt från regnvattentunnan. En gammal länspump som jag hittat i verkstan hos mamma fick i uppgift att stå för trycket. Det blev några besök på Biltema och liknande butiker för att handla slangar, kopplingar och annat smått och gott. Bland annat ett enkelt vattenfilter så att all skit i vattentunnan inte följer med hela vägen till själva tvagningen.






Våra vänner på Nostalgimix försåg oss med ett utmärkt duschmunstycke! Den här gamla zinkvattenkannan fick mässingsstrilen uppolerad, ett fäste så att den gick att sätta fast uppochned och en slang uppkörd i halsen. Förutom att den tydligen var en inbjudande boplats för getingar så har den fungerat alldeles utmärkt! Lagom tryck, spridning och höjd - och så blev det ju himla snyggt!



























Då det inte är en tryckvattenpump fungerade det inte att vrida på en kran för att få vattnet att flöda - men jag ville gärna ha något roligare än en vanlig strömbrytare för att slå på duschen. Det fick bli en dragströmbrytare från en gammal lysrörsarmatur som jag fäste en kedja och ett handtag vid - lite som en gammal toalett med en sån där hög vattentank.















In mot baksidan av bastun ville jag gärna ha något som skyddade bastuvägen skapligt mot att bli nedstänkt när man duschar. Det fick bli samma rillade trall som användes till golvet. Ut mot moder Natur ville jag dock ha något lite luftigare men ändå inte helt öppet, så att man skulle få någon slags rumskänsla när man stod där. Efter att ha testat med alla möjliga snedställda ribbor och surfat runt bland dyra bambuväggar föll valet till slut på de gamla pinnjalusierna som såldes på IKEA en gång i tiden. Nu visade de sig ganska svåra att få tag på, men efter några loppisrundor hade vi fått ihop ett helt gäng (bra med reserver om de inte skulle klara väder och vind så bra). Emma ställde sig snällt och oljade in de besvärliga rackarna med brunpigmenterad träolja, och plötsligt såg duschen ut att höra hemma på ett japanskt spa. På bilden är dock jalusierna inte oljade.

















Våra vänner Lennart och Anne-Marie bidrog generöst med ett par gamla saloonsdörrar som en gång i tiden prytt deras kök. Som vanligt var det Emma som stod för slipningen och oljningen. Att hänga upp dem med de kassa vippgångjärnen från Jula var ingen enkel match, men till slut kom de på plats, även om man ibland får försöka pilla dit någon liten del som lossnat.


Fortsättning följer...

Utedusch Del 1
Utedusch del 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar